Het avontuur met het Badkamer meubel

Iets nieuws in de badkamer

Het begin van het “Badkamer project”

Met veel plezier heb ik gewerkt aan het project “De Badkamer”, zoals waarschijnlijk bij veel mensen is dit zo’n project waarbij alles in een keer op je af komt. Eerst gaat het lampje stuk dan zie je dat de kit niet goed meer is, het deurtje loopt een beetje stroef, de verf bladdert van de deurtjes af en ga zo nog maar verder.

Veel projecten beginnen op twee manieren, noodzaak of inspiratie. Beide waren aan de orde toen ik aan dit project begon. Ik ben vaak op Pinterest en YouTube te vinden om ideeĆ«n op te doen; ik zag dat steeds meer mensen betonnen wastafel- en aanrechtbladen aan het maken waren. “Gewoon” beton is op zichzelf zo donker en grijs, iets wat ik bij voorbaat al niet wilde.

Ik heb wel met beton gewerkt om een vloer te storten en zo, maar nooit in dit soort projecten, je moet gaan nadenken hoe je zo een blad maakt.

Ik heb geƫxperimenteerd met verschillende mallen en triltechnieken. Je wilt namelijk aan het einde niet van die nare luchtbubbeltjes in het beton zien zitten.

Uit eindelijk heb ik de juiste tactiek gevonden door met een schuurmachine tegen de mal te houden. Door deze heen en weer te bewegen ontstaan er trillingen, alle die bubbeltjes door het beton heen laten komen.

Ik heb gebruik gemaakt van wit cement en zilverzand. Dit geeft een lichte specie, waarmee je alle kanten op kunt. Dan grind erbij, en je hebt beton.

Na veel experimenteren met gekleurd beton, geel, misschien blauw? of is een beter mengsel? Uiteindelijk kwam het idee om in plaats van grind, glas er in te verwerken. Eerst wit beton met blank glas, daarna met gekleurd glas. Het resultaat is schitterend, letterlijk!

Experimenteren met Beton

In het maken van dit badmeubel wilde ik experimenteren met beton, niet alleen hoe beton zelf werk maar ook wat ik met beton kan. Ik wilde iets anders dan grijs beton, als allereerst ben ik gaan kijken wat allemaal mogelijk was, het antwoord veel te veel!

Op YouTube staan heel veel video’s van mensen die hun eigen keukenblad maken van beton. Hierin is te zien hoe die gemaakt worden, een mal maken, beton storten en wachten en klaar. Dit is in basis helemaal waar, maar dan komen de details.

Om het toch op mijn eigen manier te doen ben ik gaan experimenteren. Eerst met het kleuren van beton, ik had een grote pot gele kleurstof gekocht. Een grote pot was handig, omdat er niet echt instructies opstonden, hoeveel moest ik gebruiken? De eerst was veel te weinig en de tweede veel te veel.

Het experimenteren bederft de pret niet; dat maakt het alleen maar leuk!
Na een aantal pogingen begin je het door te krijgen. En dan kun je echt aan de slag of beter gezegd verder met meer proberen…

Ik ben later ook gaan kijken of ik in plaats van grind ook glas kon gebruiken. ‘Als grind kan, kan glas toch ook?’, zo een gedachte waarvan je denkt, ja daar heb ik iets aan.

Door deze experimenten uit te voeren begon ik beton steeds beter te begrijpen, niet te zeggen dat ik nu alles van beton kan maken, maar ik kon neer zetten wat ik wilde maken. Ik begreep beter hoe ik moest trillen, wanneer stop je, welke stand. Trillen doe je om er voor te zorgen dat alle lucht belletjes in het beton naar de boven(onder-)kant gaan. Zo wordt het beton mooier want geen belletjes in het oppervlak en steviger. Er is zit geen lucht meer vast in de plaat. Fantastisch om eens te proberen.

De mallen heb ik gemaakt van geplastificeerd spaanplaat, hetzelfde materiaal waarvan Ikea kasten worden gemaakt. (Glossy finish.) Rondingen heb ik met schuim en ducttape, zodat het beton er niet aan vast bleef plakken. Eerst in kleine malletjes, dan kun je niet alleen oefenen met het trillen maar ook verschillende edities maken. Zeker aan te raden.

De mal

Ducttape, zip ties en een oude kast.

"Ducttape wat zouden we zonder moeten..."

In de mal heb ik een klein laagje glas gestrooid, dit is om zeker te zijn dat op het blad glas te zien is. om het beton extra stevig te maken heb ik betonwapening gebruikt. De mal heb ik eerst opgemeten, en nog eens op meten, niet vergeten te meten. Het moest precies passen.

De mal in elkaar zetten met ducttape en een oude kast, zodat het beton daar niet aan vast blijft kleven. De duckttap wordt gebruikt om aan het einde zeker ervan te zijn om de mal weer uit elkaar te halen. Tape is een stuk makkelijker los te halen dan een schroef of een spijker die een laagje beton over zichzelf heen heeft. En dan begint het storten…

De vorm vullen met beton

Het bleek minder lastig dan eerst gedacht, het was nog behoorlijk vloeibaar, het gleed makkelijk de mal in. Aan de achterkant van het blad heb ik schroefogen ingestort, zodat het blad gemakkelijk en stevig aan het meubel vastgezet kan worden

Beton glad gestreken

Om het beste resultaat te krijgen ook aan de onderkant strijk ik het beton glad, hierdoor wordt de montage aan het einde ook een stuk makkelijker. Het kastje hoeft dan niet aangepast te worden aan de onderkant. Of het scheelt tijd in het bijwerken van de betonplaat. Als dit allemaal geen problemen zijn, omdat je een ander design gebruikt. Zorg er wel voor dat de voorkant glad is dat voorkomt open vingers en andere narigheid.

Het bouwen van het kastje

Het bouwen van het kastje begint altijd met het uitzoeken van welke stijl ik iets in wil hebben. Dit gebeurt door Pinterest te gebruiken, YouTube video’s te kijken en natuurlijk over waar je komt alles bekijken.

Het uitzoeken van het type hout was in dit geval cruciaal. Het moet een hout soort zijn dat goed tegen vocht kan niet al te veel werkt (Bewegen van het hout). Het is tenslotte een badkamer. Het werd uiteindelijk een combinatie van [hout type]. Deze hout soorten zijn zeer goed voor gebruik in de badkamer.

Het kastje had genoeg ruimte nodig voor handdoeken en washandjes. De kast moest voornamelijk praktisch zijn dat is gelukt! Alles past er gelukkig in.

Ik heb gekozen voor lades met rails, zodat je het kastje makkelijk kan gebruiken ook als je net uit de douche komt.

Resultaat!

Ik ben ontzetten tevreden met het eind resultaat en gebruik hem elke dag na het douchen. Soms zijn het de kleine projecten die je uitdagen en de grotere projecten juist minder soms kun je dan juist expirimenteren op grote schaal!

Voor iedereen die een nieuwe badkamer meubel nodig heeft, probeer het eens zelf!

Wil jij ook een Snijplank, een dienblad of een ander functioneel houten kunstwerk? Neem contact met mij op!