Je nieuwe snijplank, dit moet je weten

Je nieuwe snijplank, daar moet je enkele zaken over weten, ik heb ze hier onder opgeschreven, we hebben het over het onderhoud van de snijplank, het schoonmaken ervan en hoe je de plank lang goed kan houden. Veel leesplezier!

Onderhout

Hout is een natuurlijk product, en is daardoor vochtgevoelig. Om dit te verminderen houd je hem goed in de olie, ik gebruik zelf walnootolie. Kies in ieder geval altijd voor een olie die ook eetbaar is zoals cocos-, druivenpit- of sesamolie. Gebruik nooit olijfolie. Olijfolie droogt niet in en wordt na verloop van tijd ranzig.
Bij regelmatig gebruik zul je hem dus even moeten oliën, maar dat is zo gebeurd.
Kwestie van olie op de plank en inwrijven, daarna het overtollige olie met een keukenpapiertje er afhalen. Je kunt er ook voor kiezen om het iets langer te laten intrekken, dan hoeft het iets minder vaak.

Schoonmaken

Het schoonmaken van de plank is bijna zo simpel als elke andere snijplank. Warmwater en schrobben. Verder mocht die echt vies zijn, even met zeep schoonmaken, wel kan dit de olie makkelijker weg halen. Voor een natuurlijke schoonmaak wordt zout en citroensap aangeraden. Strooi wat zout over de plank heen en snij een citroen in tweeën, en de vleeskant schrob je alle nare geurtjes weg. (Handig als je bij het bakken of koken een stuk citroen over hebt.)

Na het afwassen de plak, goed drogen en verticaal wegzetten.

LET OP! De sijnplank mag nooit in de vaatwasser!

Oliën proces

Ik olie mijn snijplank wanneer deze een beetje vaal wordt, en als ik zie dat het hout vocht vasthoudt.

  1. Maak de plank goed schoon en laat hem goed drogen.
  2. Giet een flinke scheut olie op de plank en verspreid het over het hele blad, ook de zijkanten. De onderkant hoeft niet zo vaak tenzij je daar ook gebruik van maakt. Ik heb zelf de stelregel elke drie keer de bovenkant een keer de onderkant.
  3. Laat de olie er in trekken, liever te lang dan te kort. Ik laat het zelf een avondje staan. De volgende ochtend met een keukenpapiertje of droge doek het overtollige olie afnemen.
  4. En voilà de snijplank is net als nieuw!

Op deze snijplank kun je prima met scherpe messen werken, gebruik alleen zo min mogelijk kartelmessen, die laten diepe krassen achter. Dit is niet erg, maar vereist eens in de zoveel tijd dat de plank geschuurd wordt zodat de krassen weg zijn. Dit doe ik altijd met 120 korrel schuurpapier. Ik doe het ook graag voor je, dan mag je hem opsturen en krijg je hem als nieuw terug.

Veel plezier met de snijplank!

Vergelijkbare berichten

  • Snijplanken

    Snijplanken Op het snijvlak van kunst en praktisch nut Uniek en handgemaakt Mijn snijplanken zijn stuk voor stuk uniek en handgemaakt. Het zijn kleine kunstwerken met een praktisch nut. De snijplanken worden gemaakt van massief hout, zijn stevig om op te snijden en een lust voor het oog. Alle planken zijn met kwaliteitsolie geolied en…